Skip to main content
Domovská stránka » Strategické HR » INKLÚZIA LGBTI+ ĽUDÍ NA PRACOVISKU: KDE ZAČAŤ, KEĎ JE TÁTO TÉMA HORÚCIM ZEMIAKOM?
ADVERTORIAL

Gejské či lesbické páry môžu uzavrieť manželstvo v 38 krajinách, kde žije dokopy vyše 1,6 miliardy ľudí. Inštitút rovnocenný s manželstvom, len bez tohto názvu, prijalo nedávno aj Česko, kde boli mimochodom registrované partnerstvá platné už od roku 2006.

Roman Samotný

vedúci komunikácie a fundraisingu Iniciatívy Inakosť
majiteľ projektu Tepláreň

Takéto kroky vyriešia nielen mnoho praktických záležitostí v partnerskom súžití, ale sú dôležité aj na symbolickej úrovni. Ukážu, že LGBTI+ ľudia sú prirodzenou súčasťou spoločnosti, s ktorou sa ráta. Majorita sa môže tak na vlastné oči presvedčiť, že zrovnoprávnením menšiny nenastane sociálna apokalypsa. To následne posilní súdržnosť spoločnosti.

Len 9 % queer osôb otvorene hovorí o svojej identite na pracovisku za každých okolností.

Súvisí to aj s tým, že životy LGBTI+ ľudí sú terčom dezinfo scény a rovnako sú zneužívané v politickom boji. Toto sa prejavuje v náladách v spoločnosti, a teda nevyhnutne aj v atmosfére na pracovisku. Neraz to môže pôsobiť ako komunikačná rozbuška, pritom LGBTI+ ľudia boli vždy súčasťou pracovných kolektívov, len z obáv pred zlým zaobchádzaním svoju identitu radšej taja. Podľa štatistík len 9 % queer osôb otvorene hovorí o svojej identite na pracovisku, zvyšok ju buď za každých okolností tají, alebo si dôsledne vyberú, komu sa zdôveria. A to nemáme na myslí, že musia prísť do práce s dúhovou vlajkou, skôr je to o banálnych a každodenných rozhovoroch, keď sa napríklad v kuchynke po víkende rozprávame s kolegom či kolegyňou, ako trávili víkend. „Čo nastane, keď poviem, že som bol s partnerom pozrieť svokru? Akú reakciu môžem očakávať?“

LGBTI+
Zdroj: Adobe Stock

Bezpečný priestor dokážeme vytvárať aj každodennou komunikáciou. Slová, ktoré používame, môžu vyslať jasný signál, ktorý človeka buď utvrdí, aby ďalej tajil svoju identitu, alebo, naopak, nabral odvahu a otvorene o nej hovoril. Slovenčina zatiaľ len objavuje korektné slová, ako hovoriť o LGBTI+ ľuďoch neutrálne. Ak sme v minulosti referovali o queer osobách, tak v bežnom jazyku prevažovali vulgarizmy alebo znevažujúce výrazy. Absencia slov má však aj dopad na to, či sa vôbec pustíme do debaty s LGBTI+ kolegom či kolegyňou. Niekedy sa pre chýbajúce slová radšej vyhýbame rozhovorom na túto tému, pretože nechceme niečo pokaziť. Vzniká tak ďalšia bariéra, ktorá nás od seba vzďaľuje.

Vytvárajme priateľské a súdržné tímy, ktoré sú odolné voči predsudkom a dezinformáciám.

Bariérou môže byť aj forma, akou rozprávame o LGBTI+ ľuďoch. Stíšime hlas, ako keby sme hovorili niečo ošemetné? Alebo je to pre nás vždy senzácia? Dokážeme vysloviť slovo gej, lesba, transrodová osoba bez pocitu nejakej trápnosti alebo neistoty? Na workshopoch o LGBTI+ ľuďoch na pracovisku sa toto ukazuje ako častý problém. Sú to pritom odkazy, ktoré LGBTI+ ľudia vnímajú a ktoré ich navigujú v tom, či sa rozhodnú vysloviť nahlas, kým sú. Byť otvorene sám sebou je pri tom veľmi oslobodzujúce pre jednotlivca a posilňuje to aj kolektív. Osobná skúsenosť s LGBTI+ človekom je totiž kľúčová, ak sa usilujeme vytvoriť priateľský a súdržný tím, ktorý je odolný voči predsudkom a dezinformáciám.

Next article