Skip to main content
Domovská stránka » Strategické HR » ĽUĎOM ZABEZPEČUJEME PRÁCU A SPOLOČNOSTIAM TALENTY
ADVERTORIAL

Diverzita a inklúzia sú kľúčové pre rozvoj zamestnancov. Podpora rôznorodosti prináša nové perspektívy a posilňuje tímovú spoluprácu.

Ivana Heretik Vačoková

General Manager, Talent Solutions

Implementácia princípov diverzity a inklúzie (D&I) v procese vyhľadávania a výberu talentov je nevyhnutná pre vytvorenie spravodlivejšieho a inovatívnejšieho pracoviska. Ako personálna agentúra zohrávame kľúčovú úlohu pri ovplyvňovaní a vzdelávaní našich klientov, aj keď konečné rozhodnutie leží na nich. Oveľa jednoduchšie sa nám implementuje táto problematika priamo u nás v spoločnosti, kde na ňu máme priamy dosah. Vo vzťahu ku klientom aplikujeme najmä:

  • organizáciu a participáciu na podujatiach na túto tému, so zameraním sa na poskytovanie informácií/edukáciu o nevedomých predsudkoch a výhodách diverzifikovanej pracovnej sily;
  • vyškolený interný náborový tím orientujúci sa na kompetencie uchádzačov, aby nábor mohli absolvovať všetci kandidáti len s ohľadom na ich schopnosti;
  • prezentáciu kandidátov aj nad rámec ich zadania (vek, pohlavie a pod.), aby sme klientom ukázali rozmanitosť všetkých kandidátov. A tiež zdôrazňovanie, ako takýto kandidáti môžu byť prínosom pre klienta.

Podpora prostredia vzájomného rešpektu, porozumenia a otvorenej komunikácie je kľúčová.

Dalo by sa teda povedať že vo vzťahu ku klientom máme edukačnú rolu, s cieľom pomáhať klientom uvedomiť si hodnotu, ktorú diverzita a inklúzia prinášajú ich organizáciám.

V prvom rade je kľúčová podpora prostredia vzájomného rešpektu, porozumenia a otvorenej komunikácie. V praxi sa veľmi dobre osvedčil mentoring, alebo reverzný mentoring, ktorý pomáha tvoriť mosty medzi generáciami a efektívne zdieľať vedomosti medzi ich účastníkmi. Veľakrát sa následne z nich stávajú ambasádori pre túto oblasť. V neposlednom rade sú to teambuildingy, ktoré pomáhajú prelomiť bariéry a budovať väčšie porozumenie a pevnejšie vzťahy medzi zamestnancami z rôznych generácií.

Určite treba začať auditom miezd a odmeňovania, aby firma identifikovala svoj reálny stav. Následne je to nastavenie rovnakého odmeňovania za rovnakú prácu v kombinácii s transparentnosťou. Je potrebné mať nastavené jasné kritériá odmeňovania a podporovať ženy na vyššie pozície v organizáciách. Veľkou pomocou sú pri tom skrátené/flexibilné úväzky, nakoľko sa na Slovensku do veľkej miery o rodinu starajú práve ženy.

Talent Solutions
Zdroj: Adobe Stock

Využívame automatizáciu procesov, aby sa naši zamestnanci mohli venovať práci s pridanou hodnotou. Zároveň si vyvíjame vlastnú umelú inteligenciu, aby sme mohli našim kandidátom a klientom poskytovať kvalitnejšie a rýchlejšie služby. Pravidelne robíme prieskumy a získavame spätnú väzbu, a tak zbierame podnety pre nové inovácie.

Rast a rozvoj zamestnancov podporujeme pravidelnými internými a externými školeniami. Máme zavedenú Talent Solutions Academy, kde kontinuálne preškoľujeme a vzdelávame všetkých našich kolegov podľa ich zaradenia a potrieb.

Next article