Skip to main content
Domovská stránka » Strategické HR » SOCIÁLNE INOVÁCIE AKO NÁSTROJ BOJA S KLIMATICKOU KRÍZOU
ADVERTORIAL

Sociálne inovácie majú potenciál pretransformovať naše prístupy k ochrane životného prostredia a vytvoriť trvalo udržateľné riešenia, ktoré zohľadňujú potreby všetkých členov spoločnosti.

Zuzana Szalaiová

CSR & Strategy Specialist
Swiss Re Slovakia

Program Shine od Swiss Re Foundation podporuje začínajúcich podnikateľov prostredníctvom grantov a odborných znalostí, pričom sa zameriava na inovatívne riešenia v dvoch oblastiach – prírodné riziká/zmierňovanie dopadov klimatickej krízy a prístup k zdravotnej starostlivosti. Je to príležitosť pre zakladateľov startupov realizovať svoje vízie a dosiahnuť významné, udržateľné zmeny a zároveň popri tom profesionálne aj osobnostne rásť.

V roku 2021 sa Slovensko stalo druhou krajinou v rámci Swiss Re, kde bol program Shine spustený. Odvtedy sa na transformačnú cestu spolu s našimi 23 zamestnancami vydali už 3 víťazní sociálni inovátori. Najúspešnejším podporeným projektom sa stala organizácia Dorka Bags, víťazi 3. ročníka Shine. Ich jedinečný sociálny program znižuje odpad tým, že recykluje staré reklamné pútače a dáva im druhú šancu na opätovné použitie ako tašky alebo kabelky s príbehom.

Program Shine podporuje rast sociálnych podnikateľov.

Dorka Bags pôsobí v Košiciach a Prešove. Výrobou tašiek podnik podporuje zamestnávanie zraniteľných ľudí nielen v krajčírskej manufaktúre, ale od roku 2016 aj na otvorenom trhu práce. Spolu s partnermi pomáha budovať odolnosť spoločnosti na Slovensku systematickým prístupom k ukončeniu rodinného bezdomovectva. Počas intenzívneho 6-mesačného programu sa nám spoločne podarilo navrhnúť 3 nové prototypy, zvýšiť angažovanosť klientov v dielni, vytvoriť podrobný biznis plán a získať grant na ich ďalší rozvoj. Príjemným vedľajším efektom bolo aj zvýšenie vizibility a rozšírenie siete kontaktov, čo viedlo k ďalším novým spoluprácam.

dorka bags
Zdroj: archív Swiss Re

V prípade programu Shine nejde len o expertné dobrovoľníctvo, ale aj o vzdelávací a rozvojový program. Swiss Re každý rok investuje do starostlivo vybraných účastníkov s cieľom rozvíjať ich biznisové zručnosti a vodcovské schopnosti. Odborníci zo Swiss Re zdieľajú svoje znalosti a skúsenosti s inovátorom. Zároveň sa vďaka profesionálnym koučom z Bookbridge učia v praxi a získané zručnosti prinášajú späť do svojich tímov. Po skončení programu sa účastníci oficiálne stanú absolventmi Shine a môžu ovplyvniť budúce programy a sociálne inovácie na Slovensku.

Pozrieť sa na pracovné príležitosti >

Pevne veríme v silu podnikania a schopnosť urýchľovať zmeny a riešiť spoločenské výzvy vo veľkom rozsahu. Program Shine podporuje rast sociálnych podnikateľov, ktorí prinášajú inovatívne riešenia na aktuálne celospoločenské problémy a pomáhajú tak robiť svet okolo nás odolnejším.

program shine
Zdroj: archív Swiss Re

Od svojho založenia v Indii v roku 2018 Shine expandoval do 7-mich ďalších krajín ako: Brazília, Slovensko, Južná Afrika, Švajčiarsko, Spojené kráľovstvo, Spojené štáty americké a nedávno aj juhovýchodná Ázia. V každej krajine prijímame prihlášky od zakladateľov sociálnych podnikov v ranom štádiu, ktorí môžu preukázať holistické chápanie konkrétnej výzvy v jednej z našich dvoch oblastí zamerania a inovatívny prístup k jej riešeniu.

Sociálni inovátori často prichádzajú z nápadmi ako znižovať CO₂, upcyklovať materiály či zlepšovať cirkulárnu ekonomiku. Chýba im však pomocná ruka v podobe nielen financií, ale aj odbornosti v oblasti biznisu. Shine je skvelou ukážkou toho, ako sa dá spojiť inovatívny nápad s biznisom a dosiahnuť tak pozitívnu zmenu aj v boji s klimatickou krízou.

Next article