Skip to main content
Domovská stránka » Strategické HR » ZAMESTNÁVANIE ĽUDÍ VO VEKU 50+
ADVERTORIAL

Starnutie populácie je jedným z najvýznamnejších demografických trendov súčasnosti. Slovensko nie je výnimkou. Narastajúci trend má aj veková kategória ľudí vo veku 50+ (starší ľudia), čo ovplyvňuje celý trh práce.

Júlia Jurčíková

HR Manager and People Advocacy AmCham Slovakia

Pretrvávajúce paušalizujúce stereotypy o tejto vekovej kategórii, či vnímanie ich postavenia a poslania v spoločnosti, znižujú ich atraktívnosť na trhu práce. Často sa stretávame s názormi, že starší pracovníci majú nižšiu produktivitu alebo sú menej flexibilní. Prevláda zdržanlivosť pri ich výbere v porovnaní s mladšími generáciami. Pritom dokážu priniesť neoceniteľné skúsenosti, lojalitu, disciplínu a schopnosť riešiť problémy s nadhľadom. Navyše je potrebné brať do úvahy, že s rastúcou dĺžkou života a zlepšujúcim sa zdravotným stavom ľudí je predlžovanie pracovnej aktivity prirodzeným vývojom.

Napriek legislatíve a podpore rovnosti príležitostí na trhu práce, ženy vo veku 50+ často čelia dvojitej diskriminácii – pre vek aj pohlavie. V prieskumoch, kde sa respondentov pýtali, koho by si vybrali k sebe ako svojho nadriadeného, prím stále majú muži v strednom veku. Staršie ženy zostali na chvoste preferencií. Ich zastúpenie na trhu práce je stále nižšie ako u mužov, napriek tomu, že ženy tvoria väčšiu časť populácie vo veku nad 50 rokov.

Využitie potenciálu pracovníkov vo veku 50+ vie byť nápomocné pre zachovanie produktivity a udržateľnosti ekonomiky.

Svet prechádza digitálnou revolúciou, ktorá prináša nové technológie, robotizáciu a automatizáciu. Práve v tomto kontexte sa ukazuje, že vekovo rôznorodé tímy, ktoré kombinujú skúsenosti starších pracovníkov s inováciami mladších generácií, majú vyššiu odolnosť a adaptabilitu. Zavádzanie inkluzívneho prostredia či rôzne programy na generačné spolužitie tu môžu byť nápomocné.

Na Slovensku sú už firmy, kde otázka veku nie je dôležitá. Vytvárajú pracovné podmienky, ktoré zohľadňujú potreby starších zamestnancov – flexibilný pracovný čas (keďže zastávajú často rolu starostlivosti o svojich rodičov či vnúčatá), možnosť rekvalifikácie v potrebných zručnostiach budúcnosti, napríklad aj v podobe vzdelávania a pochopenia využiteľnosti nových technológií. Umožňujú im taktiež pokračovať v kariére. Starší pracovníci môžu byť mentormi pre mladších kolegov a prispievať k budovaniu udržateľnej firemnej kultúry. Zamestnávanie ľudí vo veku 50+ je významnou príležitosťou pre slovenské firmy. Využitie potenciálu pracovníkov v tejto vekovej skupine vie byť nápomocné pre zachovanie produktivity a udržateľnosti ekonomiky.

Next article